POT V RIO 2016

Vse bliže je mesec avgust, ko bo naša ŠPELA Ponomarenko odpotovala v Rio, kjer se bo udeležila OI. Za Špelo bomo držali pesti ter navijali tako, da nas bo slišati do Brazilije.  

Dajmo Špela!

Naša Špela si je že na lanskem Svetovnem prvenstvu v Milanu z 11. mestom na 200 m in 6. mestom na 500 m priveslala kvoto zaudeležbo na Olimpijskih igrah 2016 v Riu. S tem rezultatom je nadgradila uspešno sezono 2015 (Svetovni pokal Prtugalska-7. mesto na 200 m in 8. mesto na 500 m ter Nemčija-7. mesto na 200 m in 11. mesto na 500 m, Evropske igre Baku-14. mesto na 200 m in 6. mesto na 500 m) in dokazala, da se da z vztrajnim in trdim delom doseči vrhunske rezultate in, da ji tudi rojstvo sina Adama ni vzelo delovne vneme.  

Ker je glavno delo osvojitve kvote za OI že osvojila v letu 2015, ji je bilo lažje, skupaj s trenerjem in možem Stjepanom, načrtovati priprave za dobro pripravljenost  na samih OI. V jesenskem delu priprav se je kondicijsko pripravljala v klubu in delila izkušnje z mlajšim tekmovalci, februarja pa odpotovala v kajakaški center na Gold coastu v Avstraliji. Tam so zelo ugodni pogoji za trening s tekmovalkami iz Slovaške, Nove Zelandije in Australije, kjer lahko na kanalih za morsko obalo veslaš več kilometrov. Vreme je stabilno in precej vroče, a se ščasoma privadiš. V tej sezoni je Špelo spremljal tudi sinček in jaz kot varuška in pomoč pri logistiki. Po dveh mesecih toplih krajev se je ekipa preselila na Jarun v Zagrebu, kjer se je Špeli pridružila uspešna tekmovalka Bridgitte Hartley iz Južnoafriške republike, saj so v tem obdobju že potrebna testiranja na natančno izmerjenih razdaljah, ker so se v maju že pričeli Svetovni pokali.
 

Nadaljevanje priprav je Špela opravila na Bohinjskem jezeru, kjer je z njo nekaj časa trenirala slovaška konkurentka Marina Kohlova, za dva tedna pa sta se preselili v Španijo in skupaj trenirali z Naomi Flood iz Australije in s svetovno in olimpijsko prvakinjo Lisa Carrington iz Nove Zelandije, kar prinaša Špeli, klubu in Sloveniji izjemen navdih za doseganje vrhunskih rezultatov, ki jih tudi letos ni manjkalo (zmaga na DP na 500 in 200 m, zmaga v kvalifikacijah za potrditev olimpijske norme na 200 in 500 m; 3. svetovni pokali - Dusburg 12. mesto na 200 m in 8. mesto na 500 m, Račice 4. mesto na 200 m in 7. mesto na 500 m, Montemor 3. mesto na 200 m in 2. mesto na 500 m ter 3. mesto v skupnem Svetovnem pokalu).

Po zelo uspešnih pripravah v Španiji se Špelina mala ekipa seli zopet na Bohinjsko jezero in na njem trenirala do odhoda na Olimpijske igre v Rio, kjer bo zagotovo pokazala najboljše veslanje kar ga zna.  

Z dobrim navijanjem bomo tudi mi delček zgodbe na Poti v Rio in pripomogli k njenemu odličnemu rezultatu.  

Dajmo Špela!    

                                                                                                                                 Zdenka Ponomarenko

                                                                                                                                                                             

Informacije o novici:
Objavil: Adrijana Nemac
Datum objave: 18. 07. 2016 12:53:03