29. MEDNARODNA REGATA CAPRIS USPEŠNO IZVEDENA

Kajak kanu klub Žusterna letos obeležuje svojo 36-obletnico obstoja. Kot prvi slovenski klub za kajakaše mirnovodaše se KKK Žusterna lahko pohvali z organizacijo več tekem letno, v vseh letnih časih, tako pozimi z državnim prvenstvom v morskem kajaku – to je edina kategorija kajaka, kjer se vesla z vetrom – downwind, kot pomladi, ko se začnejo tekme Slovenskega pokala. Regata Capris pa ima na Primorskem posebno mesto, saj je postala tudi mednarodno prepoznavna. Vsako leto, letos že 29-ič zapored, se je udeležujejo tudi kajakaši in kajakašice iz tujine. Letos so bili poleg slovenskih na regati zastopani klubi iz Italije, Srbije in Slovaške. Okrog 150 tekmovalcev se je med seboj pomerilo v kajakih enosedih in dvosedih ter v kanujih. Veslali so na različno dolgih progah, in sicer na dolžini 500 metrov in 200 metrov, med kopališčem v Žusterni in ustjem Badaševice. Kategorije so vključevale cicibane/-nke, mlajše in starejše dečke in deklice, mlajše in starejše mladince in mladinke in člane/-ice. Tudi letos so se na vodo podali mešani pari (moški-ženska) v kajaku dvosedu. Ob vsem naštetem pa je potekala še izbirna tekma za mladince/-ke, ki so se na osnovi rezultatov uvrstili v reprezentanco za Olimpijske upe.

Med člani je najboljši čas na razdalji 200 m dosegel Malin Titorič iz KKK Orka, ki se je najbolje odrezal tudi v dvojcu z Matejem Ivančičem na isti razdalji, na 500 m pa sta pristala na drugem mestu; drugi je bil Simon Blaževič iz KKK Ankaran, tretji pa David Franca iz KKK Žusterna, ki je bil v dvojcu s Sebastijanom Blažkom drugi, na 500 m pa sta bila prva.

Najboljša med članicami je bila Szilvia Kollo iz KKK Orka, za njo pa sta se uvrstili še Slovakinja Barbara Moravčikova in Metka Volk Štefič iz KKK Žusterna.

Med mladinci so se na razdalji 500 m najbolje odrezali Tit Faletič iz KK Soške elektrarne, Miha Fartek iz KKK Bohinj ter Filip Toplikar iz KKK Žusterna, na 200 m v K1 pa je bil najboljši Dar Veter Larikov (KKK Žusterna), ki je bil v dvojcu s Petrom Karasom na razdalji 500 m drugi, za njim pa v K1 še Miha Fartek in Tit Faletič, ki pa se je v dvojcu z Alenom Mugerlijem na 500 m uvrstil na najvišjo stopničko.

Med mladinkami je bila tako na 500 m kot tudi na 200 m najboljša Ula Valentič, druga na istih razdaljah je bila Urška Radovac (obe KKK Žusterna), tretja na 500 m je bila Katja Arh iz Bohinja, na 200 m pa Maja Hočevar iz KKK Orka.

V dvojcu na 500 m sta moči združili in bili najboljši v kategoriji članic Slovakinja in Srbkinja – Barbara Moravčikova in Antonia Horvat Panda, za njima sta drugi v cilj priveslali Ula Valentič in Katja Volk Štefič, tretji pa sta bili Metka Volk Štefič in Lea Prodan.

Med kanuisti je bila na obeh razdaljah enaka razvrstitev: prvi je bil Simon Požek iz KKK Orka, drugi je bil Dean Jakomin iz KKK Adria in tretji Andrea Tarditi iz italijanskega kluba Savona. Na razdalji 200 m je nastopila tudi edina kanuistka Ivana Pieri iz Monfalcona.

Tudi letos so bili podeljeni pokali za skupen seštevek točk trem najboljšim klubom. Najboljši so bili Ankarančani – KKK Orka s skupaj 289 točkami, le s sedmimi točkami razlike je drugo mesto zasedel domači KKK Žusterna, tretji pa so prav tako bili Primorci, a iz severnega konca: KK Soške elektrarne z Mosta na Soči s skupno 127,5 točkami.

Rezultati vseh tekem so na voljo v prilogi.

Kot je povedala predsednica kluba organizatorja, Zdenka Ponomarenko, je bila regata odlično izvedena, pri čemer pa, tako Ponomarenkova, »... je potrebno poudariti, da brez podpore staršev tekmovalcev, prijateljev in drugih prostovoljcev ter lokalnega okolja regate ne bi mogli tako uspešno izpeljati.«

Tako nas Mestna občino Koper finančno podpre vsako leto, prav tako pa z nami že vrsto let sodelujejo Slovenska vojska, Gasilska brigada iz Kopra, zdravstveno osebje Ortopedske bolnišnice Valdoltra,  Adriatic Slovenica , d. d., Akrapovič, d. d., BCTV, d. o. o., pekarna Don Don iz Ljubljane, Intesa Banka Sanpaolo, d. d., Kmetijska zadruga Agraria Koper, z. o. o., Marjetica Koper, d. o. o., Nova Ljubljanska banka d. d., Primorske novice, d. o. o., Sandiline, d. o. o.,  Telekom Slovenije, d. d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d. d., Vinakoper,. d. o. o.,  logistično podjetje Ganco iz Kopra. Regato podpira tudi krovna Kajakaška zveza Slovenije, medijski partner pa je bil letos Radio Capris.


Ponomarenkova, ki si skupaj z drugimi člani kluba prizadeva, da bi se podmladek povečal, še dodaja: »Radi bi povabili vse tiste, ki bi se želeli preizkusiti v veslanju, da nas obiščejo na točki ACTIVE Koper, ki je stacionirana na plaži v Žusterni in v Centru vodnih športov, katerega otvoritve se veselimo in jo tudi že nestrpno pričakujemo. Na voljo pa smo tudi v prostorih kluba, na isti lokaciji, a v novi preobleki v Žusterni – vsak dan v avgustu zjutraj in popoldan. V septembru pa bomo v okviru akcije »Dnevi odprtih vrat koprskega športa« omogočili vsem zainteresiranim prosto vadbo v popoldanskem času. Med našimi načrti je tudi nadaljevanje uspešnega sodelovanja s podjetji, ki jim nudimo športne dneve za zaposlene, npr. Team buildinge in podobno. Letos smo za otroke pripadnikov Slovenske vojske tako že organizirali dva športna dneva, na katerih nas je skupaj obiskalo okrog 80 otrok, ki so spoznali in se tudi sami preizkusili v veščinah tega lepega športa. Z Medgeneracijskim centrom Morje iz Kopra pa bomo celo poletje izvajali kajakaški krožek vsak četrtek od 18. ure dalje, tako da se veselimo tudi mlajših po srcu.« 

Naslovna fotografija: Tamara Prodan, KKK Žusterna

INFORMACIJE

Vse informacije o tečajih in vpisu v KKK Žusterna so objavljene na naši spletni strani www.kkkzusterna.si ali pa nas lahko spremljate na FB strani Kajakaši Žusterne (https://www.facebook.com/groups/123869017187/). 

Za medije: Mirella Baruca (mirella.baruca@gmail.com)

Priloge:
Informacije o novici:
Objavil: Boris Kankaras
Datum objave: 12. 08. 2018 17:59:58